De Buitenklas- voor kinderen van 2,5 tot 4/5 jaar.

De Buitenklas is ontstaan vanuit het idee dat peuters en de jongste kleuters het meeste leren van veel buitenspelen, niet zozeer op een plein, maar in het bos, op de hei en op ons eigen landje met strand en zwemwater. We gaan er elke dag op uit met de bakfiets en kiezen dan de mooiste plekken om te spelen.

Zo krijgen de kinderen een prachtige kans om spel-ervaringen op te doen in een natuurlijke omgeving, wat de meest rijke omgeving is om een diversiteit aan spel-ervaringen op te doen. Dit doen ze in overzichtelijke kleine groep waar ze steeds dezelfde volwassenen tegen komen.

Omdat de groep overzichtelijk is, is het voor de kinderen gemakkelijk de eerste sociale vaardigheden te leren en voor ons om dit te begeleiden, want we zitten er dicht op. We horen vaak terug dat de vriendschappen -hier ontstaan- voortduren op de basisschool, wat best bijzonder is op deze leeftijd.

Daarom onder andere, kunnen de jongste kleuters nog een tijdje langer blijven. Vaak gaan ze naar school na een vakantie en niet perse als ze 4 jaar worden. Dat seizoen of jaar extra maakt veel verschil. Kinderen hebben dan wat meer ervaringen op sociaal gebied, meer zelfvertrouwen ook en ze zijn gewoon wat steviger in veel opzichten.

De kinderen spelen in de Buitenklas natuurlijk ook binnen en hebben de beschikking over een mooie binnenruimte. De ruimte is huiselijk ingericht met heel veel speelgoed wat ze zelf kunnen pakken. De ervaring is dat de afwisseling tussen buiten en binnen spelen fijn is.

Kinderen gaan met 2,5 of met ca. 3 jaar naar de Buitenklas. Dat ligt aan waar een kind behoefte aan heeft en kinderen kunnen in principe tot 5 jaar blijven. Dat ‘in principe’ heeft te maken met de wens van ouders en met de samenstelling van de groep die er op dat moment is.

Leren is doen en beleven We zorgen dat het curriculum van groep 1 wordt behaald, maar op een heel andere manier. In de kleuterleeftijd staan beleven en handelen voorop en nog veel minder het denken en begrijpen. Waar je op school de seizoenen aandacht geeft in verhalen en knutselwerkjes, zijn de kinderen van de Buitenklas buiten om alles te zien en er midden in te spelen.

Hoe rijk is dan de leeromgeving als ze buiten zien hoe elke dag verschilt van de vorige en zelfs elk uur: Denk aan hoe anders het licht is op een regenachtige dag, of als de zon doorbreekt, hoe mooi de bladeren het licht filteren, hoe de wind de takken beweegt.

Een levendig referentiekader Volgens veel jonge kinderen waait het omdat de takken bewegen en niet andersom: 'De bomen doen dat'. Ze hebben het beleefd en ervaren, en als ze dan later leren hoe het zit begrijpen ze het door de opgedane ervaring beter. Dergelijke ervaringen blijken cruciaal voor het leren en ook voor creativiteit en het oplossen van vraagstellingen. Ze vormen namelijk een gevarieerd en levendig referentiekader.

 

"Het is prachtig om zo’n verhaal te lezen. Een goed doordachte en doorleefde Buitenklas. Toen ik 4 en 5 jaar was speelden we ook in de ‘Buitenklas’, op en om de boerderij, op de zeedijk en het buitendijkse land met sloten en greppels. We bouwden zelfs een nieuwe boerderij, waar de zoon van mijn oudste broer nu woont met zijn vrouw.

Schitterende herinneringen bewaar ik daaraan. Na mijn 6e verjaardag ging ik in april (6,5 jaar oud) naar de lagere school. Mijn moeder leerde ons de eerste beginselen van lezen en schrijven. In mijn herinnering hadden wij (bij nader inzien) een ‘voorsprong’ in logisch denken en begrijpen van allerlei dagelijkse dingen. Onze opgedane ‘bedrijfservaring’ op de boerderij heeft z’n vruchten afgeworpen. Toen en nog altijd. Het was een heerlijke tijd."

Piet

 

Uitgangspunten van de Buitenklas:

  • Aansluiten bij het unieke kind en zijn ontwikkelingsfase;

  • Krachtige leef- en leeromgeving: de unieke plek van het Buitenhuis

  • Veel ruimte voor het vrije spel en buitenspelen, actief naar bos en hei;

  • Activiteiten komen voort uit de (ideeën van) kinderen en worden ter plekke georganiseerd in projecten;

  • Geen druk op prestaties, procesgerichte benadering;

  • Kleine groep van max. 8 kinderen bij 1 begeleider; of als er alleen 4+-ers zijn max. 10.

  • De Buitenklas hanteert een programma van 4 dagen. Hiervoor is tegemoetkoming in de kosten kinderopvang gelijk aan die tot 4 jaar. Kinderen komen minimaal 2 dagen.

 

De organisatie van de Buitenklas

De Buitenklas start op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 8.00 tot 18.00 uur. 

Voor de Buitenklas kom je gewoon in aanmerking voor de toeslag kinderopvang, ook als je kind langer blijft. Tot 5 jaar heb je recht op deze toeslag.

De Buitenklas is, net als het kinderdagverblijf, 45 weken open.

(we zijn met Kerst 2 weken dicht, in mei 1 week en in de zomer 4 weken). 

Er is plaats voor 8 a 10 kinderen. 

 

geen mooi weer maar toch graag zwemmen in de zwemvijver: “ik hou van zwemmen in de regen”

geen mooi weer maar toch graag zwemmen in de zwemvijver: “ik hou van zwemmen in de regen”